Kritiseret fængselsaftale på plads: I fremtiden kan udvisningsdømte sendes til Kosovo (2024)

Folketingets planer om at sende kriminelle udvisningsdømte ud af Danmark er nu kun et par år fra at blive til virkelighed.

I dag har Kosovos parlament efter måneders tovtrækkeri stemt den traktat igennem, der gør det muligt for Danmark at leje 300 fængselspladser i det østeuropæiske land.

Og det glæder Danmarks justit*minister, Peter Hummelgaard (S):

- Det er jo grundlæggende et samarbejde, der handler om, at vi i Danmark ønsker, at dømte kriminelle udlændinge ikke skal afsone og optage plads i de danske fængsler, siger han og tilføjer, at håbet er at lette presset i de danske fængsler.

Inden Danmark kan sende indsatte dertil, skal fængslet dog ombygges, så det lever op til danske standarder og internationale forpligtelser.

Det er myndighederne i Kosovo, der står for den ombygning, under dialog med de danske myndigheder.

Peter Hummelgaard tør ikke sætte en præcis dato på, hvornår de første udvisningsdømte vil kunne lande i Kosovo. Men det kan ske inden for omrking to år, efter traktaten er trådt i kraft.

- Fra vi går i gang med det (ombygningen af fængslet, red.), vil der gå et sted mellem 21 og 25 måneder, før den første kriminelle udlænding sidder på et fly eller en bus på vej til Kosovo for at afsone, siger Peter Hummelgaard.

Aftalen løber i første omgang i ti år, hvor leje og drift af fængslet vil koste Danmark lidt over 1,5 milliarder kroner.

Ombygningen af fængslet indebærer blandt andet beskæftigelses- og besøgsfaciliteter og nye sikkerhedsforanstaltninger, som er kendt fra danske fængsler, oplyser Kriminalforsorgen.

Det danske fængselsvæsen skal uddanne de lokale fængselsbetjente og sikre standarden af fængslet.

DR Besøgte i 2021 det fængsel i byen Gjilan i Kosovo. Her er en video derfra:

FN har bedt Danmark droppe planerne

Planen om at sende indsatte til Kosovo har været længe undervejs og udsat for en del kritik. I slu*tningen af sidste år kom FN's Torturkomité med en opfordring til regeringen om at droppe planerne.

Komiteen overvåger, om lande som Danmark overholder Torturkonventionen. I en rapport lød bekymringerne, at de indsatte ved at være i Kosovo kan få forværret adgang til sundhedspleje. Der blev også skrevet om en "risiko for potentielle torturhandlinger eller mishandling, der kan begås af fængselspersonalet".

Samme bekymringer har organisationen Dignity, Dansk Institut Mod Tortur, fortæller juridisk chef Therese Rytter i P1 Orientering.

- Europarådets torturkomité har i mange år besøgt Kosovos fængsler, og her har de fået troværdige anklager om, at fængselsbetjente begår overgreb på de indsatte.

- For eksempel at de gennembanker dem med knytnæveslag og spark, mens de lægger ned med håndjern. Det har vi fundet adskillige eksempler på, og det er klart, at der er også er risiko for, at det vil ske i det nye fængsel, siger hun.

Organisationen frygter, at sådanne sager ikke vil blive efterforsket tilstrækkeligt af myndighederne.

Derudover lægger Therese Rytter vægt på, at det vil være vanskeligt at overholde de indsattes ret til familieliv, som er en fast del af Menneskerettighedskonventionen.

- Man har jo ret til familieliv, når man er indsat. Den ret tilkommer også personer, som bliver overtført til Kosovo, men problemet er, at den ikke vil kunne bliver overholdt i praksis, siger Therese Rytter.

Dignity mener generelt ikke, at der er nogen positive fortilfælde for udlicitering af fængselspladser. Den juridiske chef henviser til, at Norge forsøgte en lignende løsning med fængselspladser i Holland, men blev nødt til at droppe planen, fordi de ikke kunne sikre, at den levede op til menneskerettighederne.

DR Besøgte i 2021 det fængsel i byen Gjilan i Kosovo. Her er en video derfra:

Fængselsforbundet: Svært at forestille sig færre fanger

Justit*minister Peter Hummelgaard (S) lægger vægt på, at planen om at sende 300 indsatte til Kosovo vil lette presset på de danske fængsler, som er hårdt pressede og mangler betjente.

Spørger man Fængselsforbundet, fa*gforeningen for danske fængselsbetjente, satser de dog ikke synderligt på den effekt.

- Det vil selvfølgelig få belægningsprocenten til at falde en lille smule. Om det er 300, der gør en afgørende forskel, skal jeg lade være usagt. Men hvis der er 300 fanger mindre i dag, end der var i går, er der færre, der skal håndteres, siger formand Bo Yde Sørensen.

- Omvendt har der de sidste ti år været et fokus på strafskærpelser. Så jeg kan ikke sige mig fri fra at tænke, at man fra regeringens hånd finder nogle andre at sætte ind på de 300 pladser. Jeg har svært ved at forestille mig, at Danmark får færre fanger af, at vi sender 300 til Kosovo. Jeg tror, at de pladser bliver fyldt op af nogle andre, siger han.

Kritiseret fængselsaftale på plads: I fremtiden kan udvisningsdømte sendes til Kosovo (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated:

Views: 6255

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.